Jom tukar-tukar link

Thursday, 27 December 2012

Cara membuat masker dengan pure marine collagen

Cara membuat Masker Muka:
Cuci bersih wajah dengan pencuci muka dan bilas. Lebih elok jika wajah diwapkan selama 10-15 minit bagi membuka liang-liang pori kulit, kemudian baru disapu gel kolagen ini diserata wajah dan leher. Biar ia kering sebelum dibersihkan atauboleh dibawa tidur semalaman sebelum dicuci. Ia pantas menyerap, tidak melekit atau berbau. Hasilnya, Pori-pori wajah lebih halus, lembut, anjal dan cerah. Amalkan selalu untuk mendapat wajah yang lebih menawan.

Masker Untuk Kulit Berminyak:
Sebatian gel kolagen bersama sebiji tomato ranum yang dibuang biji dan kulit serta leyek halus. campuran ini kemudiannya disapu pada wajah dan leher serta dibiarkan kering selama 20-25 minit sebelum dibersihkan. Ia mampu mengimbangi pengeluran minyak berlebihan selain menjadikan kulit lebih halus dan bersih.

Masker Untuk Kulit Normal:
Campuran madu bersama gel kolagen ini dan sapu wajah dan leher serta dibiarkan kering selama 20-25 minit sebelum dibersihkan. Ia mampu membuatkan kulit tampak lebih berseri, segar dan bercahaya.

Masker Untuk Kulit Kering:
Campuran gel kolagen ini dengan susu tepung atau jus lemon dan sapu wajah dan leher serta dibiarkan kering selama 20-25 minit sebelum dibersihkan. Ia akan membuatkan kulit tampak lebih muda, melambatkan penuaan dan melembabkan kulit.


resepi dipinjam  dari : http://apamdotdot.blogspot.com/2012/09/kebaikan-pure-marine-collagen.html

Rahsia kecantikan dan kesihatan dengan pure marine collagen

Kelebihan dan khasiat Pure Marine Kolagen
Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
Dikenali sebagai “Sarang Burung Laut” oleh masyarakat cina
Melancarkan kitaran darah
Mencantikkan kulit agar lebih putih dan tegang
Melambatkan penuaan dan melansingkan badan
Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre (kelenjar Thyroid membengkak)
Cara Basuh Dan Penggunaannya
Basuh kolagen mentah, ramas-ramas seperti basuh beras sebanyak 5-6 kali
Rendam kologen mentah yang telah dibasuh semalaman
Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali dan toskan
Campur sekitar 100gram kologen mentah dengan 2 liter air kosong untuk direbus
Rebus dengan api perlahan dalam 30-45 minit. Kacau hingga hancur
Boleh juga dicampurkan dengan madu/gula batu/gula merah/ginseng
Campurkan sedikit tepung gandum dan asam keping sekiranya perlu untuk hilangkan bau hanyir laut
Cara Membuat Masker Pure Marine Collagen (Pernah disiarkan dalam rancangan Nona di TV3 20 mei 2012)
Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu
Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum
Bersihkan muka terlebih dahulu
Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab)
Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit
Basuh muka dengan air suam sehingga bersih
Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali
Cara Membuat Minuman Dari Pure Marine Collagen
Campurkan 2 ke 3 sudu besar pati pure cologen yang dibuat tadi bersama jus oren.
Khasiatnya 10 kali ganda tinggi dari sirip yu (satu mangkuk kecil RM 300)
Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (RM 400 hingga Ribuan)
24% kologen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang-layang.Boleh bertahan sehingga 3 ke 4 minggu

HARGA : RM 15.00 untuk 100 gram


Saturday, 24 November 2012

SHEEP PLACENTA + VITAMIN E halal atau tak?


Persoalan : Apakah hukum sebenar pemakaian plasenta biri biri secara luaran? "


JAWAPAN:Assalamualaikum, persoalan ini sebenarnya persoalan yang mudah. Pertamanya kita perlu mengetahui Qawaid Fiqhiyyah tentang kaedah mengistinbat hukum. Menurut Qawaid Fiqhiyyah: "Segala hal mu'amalah (urusan harian) hukum asalnya adalah mubah melainkan ada dalil yang mengharamkannya" .Qawaid Fiqhiyyah ini diterbitkan dari hadith Rasulullah berbunyi berikut: Rasulullah saw. bersabda: Segala yang tidak ditegah (dalil jelas) itu tergolong dalam hal-hal yang dibolehkan-Nya. (Shahih al-Jami ash-Shaghir, hadits no. 3190) Namun agak kecewa kerana Qawaid Fiqhiyyah yang difahami oleh orang awam ialah semua benda haram kecuali ada dalil membolehkannya. Adakah boleh kita memakan karipap kerana tiada dalil menghalalkannya? Oleh kerana plasenta biri-biri tidak terdapat dalil yang mengharamkannya UNTUK DIPAKAI DI BADAN (BUKAN MEMAKANNYA BAGI YANG TIDAK DISEMBELIH), maka ia kekal kepada hukum asalnya iaitu harus/mubah. Sebenarnya tidak timbul masalah haiwan itu disembelih atau tidak kerana jika dari bangkai pun kita boleh memanfaatkan tulang atau lemaknya (tidak dimakan). Dalilnya seperti berikut: Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan, bahwa salah seorang hamba Maimunah yang telah dimerdekakan (maulah) pernah diberi hadiah seekor kambing, kemudian kambing itu mati dan secara kebetulan Rasulullah berjalan melihat bangkai kambing tersebut, maka bersabdalah beliau: "Mengapa tidak kamu ambil kulitnya, kemudian kamu samak dan memanfaatkan?" Para sahabat menjawab: "Itu kan bangkai!" Maka jawab Rasulullah: "Yang diharamkan itu HANYALAH MEMAKANNYA." (Riwayat Jama'ah, kecuali Ibnu Majah) Dan diriwayatkan pula, bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Kulit apa saja kalau sudah disamak, maka sungguh menjadi suci/bersih." (Riwayat Muslim) Kulit yang disebut dalam hadis-hadis ini adalah umum, meliputi kulit anjing dan kulit babi. Yang berpendapat demikian ialah madzhab Dhahiri, Abu Yusuf dan diperkuat oleh Imam Syaukani. Kata Saudah Umul Mu'minin: "Kami mempunyai kambing, kemudian kambing itu mati, lantas kami samak kulitnya dan kami pakai untuk menyimpan korma supaya menjadi manis, dan akhirnya kami jadikan suatu girbah (suatu tempat yang terbuat dari kulit binatang yang biasa dipakai oleh orang Arab zaman dahulu untuk mengambil air dan sebagainya)." (Riwayat Bukhari). 

Kesimpulannya, tiada masalah menggunakan plasenta biri-biri selagimana biri-biri tersebut diuruskan menurut Islam. Sila rujuk jawapan JAKIM di sini:[url]http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/43c8c9714415ca8748257487003bbea6?OpenDocument&Highlight=0%2CPlasenta%5B%2Furl%5D FAQ:PLACENTA OIL VITAMIN E SOFTGEL

Cara pemakaian :

1.Cuci muka bersih2.2.Pakai toner.3.Sapu Vit E ni ke seluruh muka dan leher.4.Pelembap dan sunblock.5.Make-up seperti biasa.

INI HANYALAH UNTUK KEGUNAAN LUARAN SAHAJA YE..bukan untuk di makan. 

Kebaikan: 

1) Mempercepatkan penghasilan semula tisu-tisu dermis, menegangkan dan melembutkan kulit, serta mengurangkan kedutan halus

2) Menghubungkan bahan-bahan aktif ke dalam kulit untuk melindungi membran tisu bersel daripada radikal bebas yang menggalakan kerosakan dan pada ketika yang sama memberikan kelembapan yang optimum.

3) Mempercepatkan penjanaan semula sel-sel kulit baru, menjadikan kulit halus mulus dengan seri semulajadi.

4) Mempertingkatkan tekstur kulit dalam tempoh beberapa minit sahaja. Malah penyerapan yang amat pantas.

Bentuk dia macam kapsul je,cemana nk sapu oilnya?1.Mula-mula,potong hujung softgel tu.2.Pastu,picit keluar semua minyak dalam softgel tu ke atas tapak tangan.3.Then,sapu di seluruh wajah dan leher. (if ada parut2 bekas chicken pox ke,or parut2 lama yg nk hilangkan kt bahagian badan,boleh cuba sapu jugak.tp make sure dh cuci bersih2 baru sapu ye.)

 For  optimum effect, sapu la dalam turutan menaik dan dari dalam ke luar muka.(Macam teknik biasa  pakai pelembap muka tu.) Lagipun produk ni boleh menanjalkan kulit kan.

Sila simpan di tempat yang kering pada suhu bilik. Jika letak kt tempat panas, softgel ni boleh jadi lembut dan melekat2. Tapi still ok since kita nk pakai minyak kt dalam je kan.

Pregnant womans boleh pakai x?Produk ini sesuai untuk semua jenis kulit dan disebabkan pemakaiannya sekadar sapu sahaja,tidak mendatangkan masalah kepada wanita mengandung.

Berapa lama kita boleh nampak keberkesanannya?Kebiasaannya seminggu. Tetapi kulit terasa lembut dan licin pada kadar serta merta.Bangun pagi2,muka terasa segar dan ringan.Menjelang ke petang,muka kurg berminyak dan tiada rasa melekit2.Kulit makin sekata dan parut2 memang berkurangan.

Rahsia kecantikan Norefal placenta+ vitamin e



Norefal placenta oil vitamin E softgel 
  •  Sejenis losyen atau serum yang direka khas untuk menambahkan nutrisi bagi semua jenis kulit. Vitamin ni berbau wangi dan digunakan dua kali sehari pagi dan malam selepas mencuci muka. Sapukan rata pada keseluruhan muka dan leher. Ia akan melembutkan pipi dan membantu meremajakan wajah kita. Produk ini akan repair struktur kulit muka kita yang sudah rosak.. So sesuai untuk menutup liang2 roma yg terbuka dan menghilangkan kedutan2 halus dan bekas jerawat serta menegang dan melicinkan kulit.
Vitamin E Softgel made from Swiss Switzerland. Produk ni juga mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan dijamin HALAL dan bahannya selamat untuk dipakai sebab bahan-bahan yang digunakan adalah dari bioteknologi research. Produk ini juga tidak memberi kesan-kesan negatif ke atas kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit.
Bahan yang di gunakan hasil dari bioteknologi research.
NO SIDE EFFECT sesuai untuk semua jenis kulit, guna sekurang-kurangnya 30 kapsul dalam masa sebulan untuk mendapatkan kulit yang sempurna.
Berkesan untuk:
1.Melindungi kulit dari pancaran matahari
~ penggunaan ‘sunscreen lotions’ menyelamatkan lapisan epidermis daripada sinaran ultraviolet cahaya matahari.
2. Mengekalkan kelembapan kulit
~ pengambilan supplement mengandungi vitamin E mencegah dehidrasi kulit. jika anda lihat seorang wanita yang berusia tetapi kelihatan muda dengan wajah yang sihat berseri, itu bererti dia mengambil vitamin E secukupnya,
3. Membantu di dalam menyerap vitamin A
~ vitamin A seperti yang terdapat di dalam karot penting untuk penglihatan dan kulit yang sihat. walau dalam kuantiti yang sedikit, vitamin A ini perlu diserap oleh tubuh bagi kegunaan di atas. pengambilan vitamin E dapat menolong menyerapnya.
4. Melawan dan mencegah jerawat
~ menyapu losyen yang mengandungi minyak vitamin E sangat membantu mencegah jerawat atau jeragat dari timbul di permukaan kulit.
5. Mencegah penuaan kulit
~ Vitamin E ialah sejenis antioksidan. vitamin E melawan radikal bebas dan membuang toksin dalam tubuh. jadi vitamin E penting sebagai agent ‘anti-penuaan’ kerana bahan-bahan mekap yang mengandungi vitamin E dirumus khas untuk mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di muka. pengambilan supplement dalam 400 milligram vitamin E setiap hari pula akan memperbaiki tekstur kulit anda, dan elakkan daripada dimusnahkan oleh pancaran matahari.
6.Elok untuk kulit yang terbakar (sunburn)
~ Vitamin E ni sejuk dan sangat berkesan menghalang rasa terbakar. sapukan pada kulit sebelum terkena pancaran matahari bagi melihat kesannya secara positif.
7. Mengurangkan parut bagi perempuan yang mengandung
~ anda pasti mempunyai ‘stretch mark’ di perut. sapukan vitamin E di bahagian tersebut akan menghilangkan kesan parut. ini kerana parut terbentuk oleh collagen dan vitamin E dapat mengurangkan kekuatan ikatan molekul dalam collagen itu.
8. Mencegah barah kulit
~ kerana merupakan satu antioksida dan juga kerana ia dapat melindungi kulit daripada panahan pancaran matahari, gabungan kedua-dua ini sangat bagus dalam melindungi tubuh daripada kanser kulit ataupun masalah kulit yang teruk.
Cara penggunaan :
  • Gunting hujung kapsul, picit dan sapu pada bahagian muka pagi dan sebelum tidur.
Untuk bulan pertama pakai sehari 2 kali, bila kulit dah gebu n glowing, just maintain sehari sekali sebelum tido pun dah cukup.

PROMOSI Norefal Placenta Vitamin E

RM 10 utk 5 PCS, 
RM 18 utk 10 PCS , 
RM 70 utk 50 pcs

sebiji boleh guna utk 2-3 kali

Berminat hubungi 0176460890

Saturday, 3 November 2012

Mekap talent-syda

Syda mekap







Product: MAC, Kryolan, dermacos, Revlon
Duration: 1 1/2 hours
No eyebrow trimming

Hasil Mekap

Before and after without editing. Dengan camera E0S 550D


Product digunakan

Mac, Dermacos, Kryolan, Revlon, Stage
Tempoh Make up 1 1/2 jam
Price : RM 120
Without eye brow trimming


Pre-loved item for sale


Bawah setiap gambar adalah penerangan produk;

Kiri: Acne purifying serum kanan: Peach sake toner


Kiri : Garnier bb cream Kanan: Dr jart bb cream
(Kedua-duanya pernah guna sekali sahaja , reason for sale warna tak sesuai) warna dr jart untuk kulit sawo matang. Garnier warna cerah.

Card ni nanti akan diberi percuma kepada sape2 yg beli brg2 dr skin food. Nanti blh redeem barang free dr skin food.

Murad Facial cleanser..dah pakai..tinggal lagi balance macam dalam pic.


Egg pore serum. Bagus untuk kecilkan big pores.

Eye contour gel, BERASASKAN ALOE VERA

BB Cream + collagen dr glorious. Masih penuh.

Emulsion ni macam essense, dipakai before moisturiser. Untuk problematic skin mcm pimples n oily.Banyak lagi, botol besar, 160 ml.

Oil control gel.Sangat bagus

Milk cleanser. Botol sangat besar



Seaweed cleansing foam , n seaweed tonic. Untuk kulit berminyak n jerawat..

Berminat hubungi 0123634069. Harga murah2 70% discount



Saturday, 29 September 2012

Free makeover theme outdoor photoshoot

Hy..saya mencari bloggers yang berminat untuk free makeover. Jom mekap-mekap percuma.  Tiada apa2 bayaran yang dikenakan, sekadar mengumpul talent dan koleksi hasil make up. Hanya 5 orang yang akan dipilih.

Kriteria adalah seperti dibawah :


  1. Tak perlu rasa cantik, rasa selim, and rasa gebus
  2. Berumur 20-40
  3. Yang bertudung dan berpakaian sopan
  4. Boleh luangkan masa 1 jam untuk make over dan 1 jam untuk photoshoot
  5. Punctual, kalau ckp 5.30 pagi , mesti  tepat...hehe takkan 5.30 am.tu contoh
  6. Tak kisah bujang @dah kawin
  7. Sporting
  8. Tak banyak songeh
  9. Available di sekitar shah alam
Kalau berminat sila hantar details seperti dibawah:

  1. Nama penuh
  2. FB/Blog
  3. Umur
  4. Kerja/study/x keje
  5. Skin type : kering ,oily, very oily dry, combination
  6. Warna kulit
  7. Bujang/Kahwin
  8. Sila sambung ayat dibawah : saya ingin dimekapkan kerana.......................

Hantar details ke emel: lavender_xer@yahoo.com or leave ur comment below. Hanya 5 org yang akan dipilih..hurry ya...sesi make over adalah pada bulan October jugak ye


Wednesday, 26 September 2012

Hasil mekap-mekap by me

Hasil mekap masa majlis perkahwinan aritu. Ini antara contoh gambar mekap kahwin yang ade dalam simpanan. Mekap orang lain x dapat diselamatkan. tgh mengumpul koleksi2 mekap terbaru. X lama lagi  baru boleh upload. Ni contoh make up natural..request by myself natural,so rasa comfort tgk muka sendiri..hehe..List of product yang digunakan disertakan dibawah.



Face: Supracolor, kryolan, dermacos,mac
Eye make up: Etude house , elf, mac
Cheeks : Za, Elianto
Lips: Giffarine, revlon
Eye liner: cyber color
Mascara: Maybelline
Fake eyelash : natural look
Charge untuk make up mcm ni : RM 120.00

Make up service

Nak iklan jap; kepada sesiapa yang perlu perkhidmatan make up untuk sebarang majlis seperti dinner, bertunang, nikah, dating, photoshoot, prewedding outdoor photoshoot, convocation n etc, jangan segan2 hubungi saya ye  sama ada melalui emel @ lavender_xer@yahoo.com or call@ text to :0123634069.
Charge untuk perkhidmatan adalah mampu milik.Untuk sekitar shah alam, tiada charge tol @minyak dikenakan. Charge perkhidmatan yang murah dikenakan bukan kerana make up tiada kualiti or  barang 2 make up murah .Tapi sebab bidang ini saya ceburi secara part time, juga kerana minat nak menghias muka2 ladies2 luar sana. Saya tidak perlu bayar sewa untuk make up studio, tiada pekerja and etc..jadi, anggaplah, harga yang anda bayar itu adalah modal barang2 mekap yang digunakan..InsyaALLAH, jika diberi kesempatan waktu, saya akan upload pic2 hasil mekap saya sendiri dan juga video tutorial make up..

1- Sebarang majlis yang berkaitan dengan perkahwinan - RM 120
2- Bertunang RM 80
3-Dinner, Konvokesyen,outdoor photoshoot etc RM 60
4- Kalau sape2 nk budget mekap lagi boleh runding. Blh adjust dr segi penggunaan barang2 make up.Contohnya natural look ke..sbb kebanyakan make up nak bagi muka seri2 n nampak flawless je kan...Natural look to bukan maksud natural bebetol, tapi kita bagi tutup2 n cover2 blemish , parut2, n lubang2 kt muka..bagi warna sekata je..insyaALLAH..setakat ni make up saya lasting..klu period tu, boleh maintain sampai malam nak tido dengan muka seri2 tanpa kesan minyak yang degil.bukan takde langsung, tapi kurang, klu ade pun x comot...hehehe...
5- Make up trial -boleh bincang, nak try dr segi ape, eye make up, or skin coverage..call /text untuk maklumat lanjut ye..

Tempoh make up: 1 1/2 jam ke 2 jam

Kurangkan minyak dimuka

Kulit muka berminyak memang menjadi masalah besar untuk ramai remaja, kakak remaja n emak2 remaja skrg..cuaca kat malaysia yang panas, meransang pengeluaran minyak, sebagai tindakbalas untuk melindungi kulit secara semulajadi. Tapi, bagi yang muka berminyak sangat rasa tak selesa, sebab akan rasa melekit, muka kilat2,..rasa comot, ..kalau pakai bedak  ke, mekap ke, bb cream ke, cepat je nak hilang..kulit plak jadi kusam tak berseri...Entry sebelum ni ada bgtau ttg cara kekalkan make up untuk kulit berminyak. tapi kali ni, nak bagi tips untuk kawal pengeluaran minyak melalui liang pori2 muka...

caranya : Bersihkan muka dengan pencuci muka pastu bilas dan keringkan muka. lepas tu ambil satu sudu serbuk penaik soda bikarbonat, letak dalam satu besen kecil berisi air bersih. bilas muka dengan air yang mengandungi soda bikarbonat tadi.biarkan kering beberapa minit. bilas muka dengan air bersih , dan keringkan muka dengan kain bersih yang khas untuk muka shj, x mo campur tuala rambut atau badan. amalkan selalu , dalam 3 kali seminggu, insyaALLAH, nampak kesannya.


Image : soda bicarbonate credit to google

Petua hilangkan batuk berpanjangan

Musim sekarang ni pegi mna2 sume orang batuk. Bergilir-gilir batuk..kadang satu keluarga tu sume batuk..sampai sakit dada..para penghidap asma pun tak ketinggalan..masa ni mmg ulang alik keklinik ambik nebulizer..setakat ventolin inhaler tak jalan dah kan...kat bawah ni ade beberapa tips n petua untuk hilangkan batuk yang lama dan berkahak ni..

1- Petua ni diberi oleh ustaz masa buat rawatan islam dulu. Ambil madu tambah dengan getah betik. Nisbah madu dengan getah betik, satu sudu madu dititiskan dengan 7 titik getah betik yang muda.kalau 10 sudu madu, letaklah 70 titik getah betik muda.  baca selawat 3x pastu makan satu sudu. sehari 2x, pagi dan malam.amalkan , insyaALLAH berkesan. Ini diamalkan dengan tujuan untuk membersihkan paru2..Ye saya dah amalkan, alhamdulillah berkesan.

2- Bawang putih tanpa dibuang kulit digoreng tanpa minyak, atau dibakar direct dengan api , sehingga kulit berubah warna kuning.Makan mentah2..amalkan selalu, insyaALLAH berkesan. Bawang putih terkenal dengan antibakteria dan antioksidan. Lagipun ia meningkatkan sistem imun kita, jadi dapat melawan sebarang jangkitan.

3- Satu sudu madu, campur dengan 3 biji bunga cengkih.letak air segelas, kacau2..pastu minum..amalkan selalu..petua ini bagus juga untuk hilangkan bau busuk mulut.


Tiada penyakit tidak boleh diubat, ia datang dari ALLAH swt, dan dengan ALLAH swt juga kita pohon untuk memulihkan penyakit tersebut...yang penting doa, usaha dan tawakkal..

Sunday, 23 September 2012

mekap bertunang pink

Semalam attend majlis pertunangan jirin kt batu kikir. Seronok jugak , ye la pertunangan org n9 dgn pantai timur. Mmg akan berbeza la dari segi percakapan dan menu yang dihidangkan...merah2 muka org kelate mkn pedas..tp x la pedas sangat, demi keselesaan para tetamu kan...menu makanan yang ade ikan masak asam pedas, telur itik masak cili api campur mangga, ayam golek, rendang kacang dgn ayam, sayur masak lemak, desert home made ice cream pelbagai rasa..semua hidangan dan pemberian kepada tetamu adalah hasil tangan tuan rumah sendiri termasuklah kek hantaran, kek utk tetamu   n ice cream..ade pelbagai perisa, coklay strawberry n etc,..yum..yum..

Gambar 'perantin' yang sweet.. (List of product yang digunakan dibahagian bawah)

1. in the making...jirin ni mmg dah sweet, pipi bagai pauh dilayang, muka licin, senang nak dimekapkan.. ambik masa dalam 1 stgh jam jugak..mekap simple n natural look request by perantin, ayah perantin, n fiance perantin...nti ayah perantin marah..heheh takut. masih pakai fake eyelash, tp ala2 natural look la..hehe..mak andam plak debar,...panic takut x siap..perantin lelaki dah otw..


2. ku menunggu..hehehe..penantian cincin di sarungkan di jari..dag dig dug..debar...after discus skit2 perantin dipanggil keluar, untuk berkenalan dgn keluarga pihak lelaki. Yang tudung putih mak en fiance, masih muda n cantik..


hope jirin dan pasangan akan cekal menempuhi dugaan dalam stage pertunangan..n semoga bahagia hingga ke syurga nanti aminnn

Fix spray : MAC
Make up base : MAC
Foundation:Kryolan dermacos
Fix powder/loose powder : Dermacos P5
Compact powder : Kryolan NB
Eye primer : Etude house
Mascara : Maybelline
Eyeshadow elianto
Blusher : elianti/Za
Lipstick : Revlon
Finishing spray : MAC  / Dermacos

Price utk natural look mcm ni : RM 80

baby educational mat rm50 jerrrr

"Sy baru beli tikar ni... mmg bagus untuk kanak2...lembut, menarik n main smbil bljar.. lihat saje anak2 sy mletakkn mainan pd stp pic. yg tsedia ada.... jom beli dgn kwn n mrangkap jiran sy Noorsalina Salim " comment seorg customer.

Jom ramai2 beli tikar ni utk anak2... mcm2 pillihan/corak ada... blh bwa utk xtvt indoor n outdoor....mmg selesa n bkualiti" comment sorang lagi customer.

Assalamualaikum wbt ... saya ada jual baby educational mat rm50 jerrrr.. mai la beli =) ada macam2 corak tau ... size bigger than single mattress =) sesuai utk baby n kanak2 yg sedang membesar sbb warna yg menarik, mudah utk dibersihkan, tidak luntur n tidak panas.... Saiz : 200 X 120 — Baby Educational Mat" sedikit info dr penjual

click disini  untuk info ttg baby educational mattress atau hubungi terus 0108787594 @0123634069. kat bawah ade contoh design..untuk design lebih byk lagi dan  detail view fb Noorsalina salim







Wednesday, 12 September 2012

Suami isteri perlu berpelukan

 Article Dr zubaidi  ni best tp dpt bg link je, x dpt copy paste

21 Petua Eratkan Kasih Sayang Suami Isteri

copy paste dr link ni ..thanks ya

21 Petua Eratkan Kasih Sayang Suami Isteri


1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama. Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!

20. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini,jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.

21. Sentiasalah berdoa memohon kepada Allah SWT agar dikurniakan rasa kasih dan sayang antara pasangan suami isteri iaitu:

 
Nabi Muhammad SAW bersabda: Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya. Dan wanita yang paling baik dari umatku adalah wanita yang paling baik bagi suaminya.

Bagi isteri yang baik pada suaminya tiap hari akan mendapat SERIBU syahid (kerana ikhlas dan sabarnya). Wanita yang paling baik adalah wanita yang membahagiakan suami dalam segala hal yang diinginkannya, selain bermaksiat kepada ALLAH.

Lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada isterinya. Setiap hari suami yang baik kepada isterinya akan mendapat SERATUS SYAHID (kerana ikhlas dan sabarnya).”

Dengan hairan Umar bin al-Khatab r.a. bertanya, “Wahai Rasulullah, mengapa isteri dapat pahala SERIBU, sedang suami hanya SERATUS?”.

Nabi SAW menjawab, “Wahai Umar! Pahala dan keutamaan isteri lebih besar dari suaminya, kerana ALLAH SWT mengangkat darjat lelaki di dalam syurga beberapa darjat disebabkan redha dan doa isteri kepada suaminya.

Namun ketahuilah bahawa dosa terbesar setelah syirik kepada ALLAH adalah menderhakai suami. Dan takutlah kalian kepada ALLAH terhadap DUA ORANG LEMAH, yakni ANAK YATIM dan ISTERI.

Barang siapa yang berlaku baik kepada keduanya/lemah lembut, bererti ia telah menggapai redha ALLAH. Dan barang siapa yang berlaku buruk kepada keduanya, maka ia berhak mendapat murka-Nya.

Hak isteri atas suaminya adalah seperti hak-KU atas kalian. Barang siapa yang menyia-nyiakan hak ALLAH, maka ia akan kembali dengan mendapat murka ALLAH SWT dan tempat kembalinya adalah tempat yang paling buruk, yaitu Neraka Jahanam”.

Dari Abu Hurairah r.a. berkata :

Rasulullah SAW bersabda: “Orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan orang yang paling baik di antara kalian adalah yang paling baik terhadap para isterinya.” (Hadith Riwayat Tirmidzi)

Wallahu a’alam.

Make up routine untuk customer

Make up routine untuk customer (outdoor photoshoot,nikah, tunang etc)

Materials:

  1. Face mist spray (MAC)
  2. Make up base (MAC)
  3. Penyamar cela (Dermacos)
  4. Foundation (Kryolan)
  5. Comapct powder (kryolan/cyber color)
  6. Loose powder (Dermacos)
  7. Eyeprimer (etude house)
  8. Liquid eyeliner
  9. Pencil liner
  10. eye brow powder
  11. Mascara
  12. blusher
  13. brushes
Bila customer dah bersihkan muka, toner, moisturiser,spray dgn mist spray.then sapu make up base. Pastu ratakan dermacos, untuk cover skin imperfection. Bila dah rata2, dapkan2 kan kryolan guna sponge pink lembab.bila dah rata, foundation dah sebati dgn muka, baru dapkan compact powder.follow by loose powder.again cover dengan compact powder, untuk fixkan foundation td. Pastu baru guna fixing powder.supaya kalau berpeluh ke, nangis ke, hujan ke, make up x tanggal. pas dah siap sume, spray dengan fixing spray td. cara mekap sama2 je mcm post sblm ni, x dpt explain dgn penulisan, kena bagi pic.

Cuma advise utk customer, kalau sblm mula mekap, selepas cuci muka, terus dap muka dengan ice. nak bagi tutup pori2 muka, supaya minyak x byk keluar, jd mekap akan kekal lebih lama..lagi satu, bila pori2 mengecut, mekap x masuk n menutupi pori2 yang akan menyumbat pori dan akhirnya menjadi jerawat.

My make up routine

My make up routine untuk ke kenduri, open house etc

Materials diperlukan :
  1. BB Cream (DrG sangat sesuai untuk kulit berminyak dan jerawat)
  2. Face mist spray
  3. Moisturiser
  4. Compact powder 2 way cake (cyber color)
  5. loose powder (cyber color)
  6. Make up base (MAC)
  7. Eye brow powder
  8. Liquid eye liner/Pencil eyeliner
  9. Eyeshadow
  10. Mascara
  11. Blusher
  12. Make up brush 
  13. eye primer

Selepas cuci muka, sapu toner. Biar toner kering, spray muka dengan mist spray to freshen ur skin. Bila dah kering apply moisturiser. Biarkan moisturiser mengering dan sampai meresap dalam kulit, baru sapu make up base. Biarkan 5 minit, sampai kering, baru boleh apply bb cream.jangan banyak2 cukup sekadar dot2 di dahi, pipi, dagu, hidung.Jangan lap2 bb cream tu.dap2 sampai rata.bila dah rata, kalau rasa tebal n berminyak, ambil tisu nipis, tekap kt muka.tekap sampai rasa minyak dah diserap kat tisu, sampai rasa make up dah tak lari2..tapi make sure jangan lap2 dengan tisu.just dap. Pastu, ambik sponge compact powder, basahkan,perah air. Jgn guna span yang basah, cuma perlu lembab2 je.klu spray span dengan face mist spray tadi pun ok.Pastu dap2 kan compact powder keseluruh muka sampai rata. make sure jangan di sapu, just dap.bila dah kering compact powder tu, baru ambik loose powder brush, ratakan loose powder secara menaik dan kearah luar.ulang sampai rasa gebu n nampak rata.pastu boleh mula mekap.kalau untuk lukis kening, klu boleh guna dlm bentuk powder, sbb powder ni akan fill in eye brow shape, supaya nampak lebih natural.kalau guna pencil , nampak lukis, macam barbie doll tu, tak cantik la klu kt muka kita. elok guna warna brown sbb bagi nampak natural, walaupun kening kita ni memang warna hitam legap.sebab brown akan tone downkan warna eyeborw kita yg hitam dan garang itu..after dah shape eyebrow kita, brush dengan eyeshadow brush, bg nampak natural. 



My soulmate n i love him so much. Orang cakap die baik, lurus..tak!!! salah tu..die sangat nakal.sangat suka membuli.sangat suka berjoget.sangat suka ejek2 org..buat orang rasa nak geget2 je telinga die tu..Thanks ALLAH swt for anugerah yang sangat2 berharga ini. I love him because die sangat hensem (hanya aku nmpak kehenseman die ),sangat menghormati orang tua, sangat bertanggungjawab, sangat penyayang (walaupun kadang2 x berapa nak faham hati isteri, x faham indirect sign dari isteri, ye la kan, lurus..hehe), caring, rasa secure,understanding, penyabar yang teramat amat sangat dengan kerenah isteri yang sangat mengada2 .He is suami yang tak banyak kerenah...suka makan banyak2 bila isteri masak..hehe...i luv u busyuk...luv u omeyyy.. kata2 untuk suami ku yang tersayang "dampingi aku kesyurga kekasihku"...

Tuesday, 11 September 2012

Tua kah aku





Assalamualaikum wbt..

Topik hari ini..tua ke aku ni.. dah 30 dah, hampir ke usia emas dah..heheh..masa usia cmni mak dah ada 2 anak..hmmmm...zaman berubah..

Tapi mmg nampak tua dah lah, kalau compare ngn pic2 3-4 tahun lepas..Nape aku rasa aku ni dah tua =)

 1- Tengok mata semakin hilang serinya.pastu macam makin mengecik, byk fine line area mata, otot2 bukaan mata dah tak kenyal..

2- Bila senyum pipi dah tak naik2..duk je kat situ, ye la dah tak elastik n kenyal dah..

3-Kulit semakin menipis, pakai produk muka cepat je rasa pedih.Jerawat susah nak pulih, kulit cepat kering, pakai mekap x sefresh dulu and mekap cepat je nak tanggal..

4- Pori-pori muka terbuka luas

5- Cepat rasa penat

Tapi bila buat research skit, penuaan sel2 tak berkadar terus dengan peningkatan umur. kadang2 org muda lagi, tapi nampak tua, mcm tu la sebaliknya.. 

Ada banyak faktor kenapa sel2 kita cepat tua,especially kulit yang terdedah kepada matahari.
Firstly yang exposed kepada matahari, uv akan menyebabkan outer layer skin cepat matang, rosak, loose colagen content, decrease elasticity..tu sume buat skin hilang water content jugak, the result shrinkage of the skin , kulit mengecut, terjadilah fine lines atau kedut-kedutan..Faktor lain ialah penggunaan bahan2 kimia yang kuat , harsh to the skin..bahan2 kimia ade dalam pencuci muka, moisturiser, treatment untuk masalah kulit, toner mekap2..etc..kalau kulit masih elok, janganlah di cemar dengan barang kimia..Ada banyak cara nak elakkan muka kita dicemar oleh bahan2 kimia...

1- Kalau cuci muka tu, pilihlah yang tak kuat sangat kesannnya..terutamanya yang ade rawatn untuk jerawat dan jeragat. kimianya sangat kuat.memnag tak nafikan jerawat hilang, tapi kesan kepada kulit memang kita tak dapat kulit cantik.Lagi satu, kalau kimia kuat sangat, jerawat hilang sementara sahaja dan akan berulang.kenapa????sebab bila pakai bahan2 kimia pada kulit, jerawat akan mati contohnya kalau produk tu ade benzoyl peroxide atau retin a.. tapi hasilnya kulit kita mungkin luka, atau inflammed..bila kulit muka luka, kita tak nampak secara kasar, kerana sel kulit sangat halus. Jadi, bacteria yang memang berumah dipermukaan kulit akan menjadi opportunistic pathogen.Maksudnye, bacteria yang biasa2 ade kat kulit akan jadi bacteria penyebab jerawat...kalau kulit kita tak luka, die duk je diam2 elok2 kat situ.sama jugak kesnya dengan guna scrub..kalau nak scrub tu jgn tekan2..layangkan je scrub tu kat kulit muka..ala2 kena tak kena..biar granul2 scrub tu buat kerja sendri..kalau kita tekan, biji2 scrub tu akan buat kulit kita luka...kalau kita mmg pakai pencuci muka yang mempunyai bahan kimia tinggi untuk rawatn, kurangkan penggunaan, contohnya, malam sahaj ke..selang dengan pencuci muka yang mild/gentle macam cetaphil/simple..lagi batu, jangan cuci muka lama2...cuci muka kurang dar seminit..bahan kimia, kalau duk kat kulit lama2 die akan merengsakan kulit...

tips cuci muka dengan bahan yang kuat 
-kurangkan penggunaan eg: 1x sehari malam sahaja
-bukan tak cuci langsung, waktu lain, pagi , tengahari, masa nak solat tu cuci dgn pencuci yg mild/gentle mcm cetaphil/simple
-guna pencuci /scrub jangan tekan kuat, layang2kan aje kt muka tu
-cuci muka secpt mungkin, kurang dr semnit..



2. Moisturiser
Pilih moisturiser ikut jenis kulit. Kalau berminyak pilihla oil free, tapi mesti pakai pelembab wpun kulit berminyak macam nak goreng ikan. cadangan pelembab dari avene anti shine regulating lotion utk kulit bermnyak


3. Toner
Sapuan toner pun kena betul.janga tenyeh je..samada drop kt tgn pastu dap kat muka ataupun layangkan kapas yg ade toner kt muka.jangan tekan2 tenyeh nak bagi nampak warna hitam keluar kat kapas.tu tak bagus. Nanti kulit muka cmne nak ilang jerawat

4. Treatment lotion
Kalau treatment tu untuk jerawat, sapula spot kt tpt pimples tu aje..biasanya lotion ade kimia yang kuat harsh to the skin. jadi x elok sapu tpt lain, rosak kulit muka..


5. Mask
Kalau pakai masker, pakai la ikut tempoh yang disarankan..kalau 5 minit, jangan wat lebih, nanti kulit akan rasa pedih, kira2 overdose la ni..

6. Mekap

Kalau nak pakai foundation, kene pakai pelembab then base dulu. Base make up ni nk elak pori2 muka kita disumbat oleh foundation yang mempunyai chemical content sangat tinggi.Kalau boleh, elak pakai foundation untuk penggunaan hari2..kan dah ade bb cream..tu kan ade rawatan sekali tinted untuk menutup cela di muka. The best bb cream ever especially untuk kulit berminyak DrG from goowoonsesang..boleh beli kat sasa, sekarang ade offer rasanya rm 49 Normal price Rm 6+


7. Make up remover

Pakai ape saja di muka, samada bb cream ke, foundation ke, sunblock ke, harus remove dengan mekap remover. Mekap, mekap base, sunblock, bb cream akan melekat kat kulit muka kita.Jadi, benda2 ni degil dengan air, tambahanyang ade effecty waterproof tu..lagi ade air, lagi die taknak tanggal..jadi eloklah remove dengan make up remover yang telah dikaji untuk romeve mekap2 nih..ade banyak jenis ikut kesesuaian kulit.WARNING..Jangan gosok kuat2 make up remover ni..buat lembut2 je..layang2 je..kalau tak nanti muak kedut2 cm cekodok..Paling best mekap remover ever tried mandom. ade byk jenis, kalau kulit berminyak pilih la yang ade sebum...harga dlm rm 34, tp ade sales kt watson rm 24.++ x tau smpi bila.x semua watson ade, klu kt alam sentral ade.


Tapi paling elok kalau nak bagi muka nampak muda selalu, jangan kenakan ape2 bahan kimia ke muka, amalkan solat2 wajib n sunat, kerap kita ambil air sembahyang, lagi seri2 muka kita...minum banyak2 air suam.

P/S kulit aku yang semakin tua dengan jerawat degil tadi semakin nampak muda kurang kedutan di muka n mata, sebab kulit aku semakin sihat tanpa tekanan. 



Monday, 10 September 2012

Free make up!!!!!

Hurry...untuk sape2 berminat untuk sewa baju pengantin post sebelum ni click link anda boleh dapat  1x mekap percuma. tak kisahlah untuk outdoor ke, prewedding ke, nikah ke..no worries ok..product mekap2 mua product...utk details leave your comment dibawah. or contact 0123634069

Friday, 31 August 2012